Hoe start je met een thuisstudie?

Jaarlijks volgen vele duizenden studenten een opleiding aan het Centrum Voor Afstandsonderwijs. Hieronder bespreken we in zes stappen hoe je jouw opleidingstraject het beste aanpakt om er een succes te maken.

Stap 1: Kies je opleiding

De eerste stap is dat je een keuze maakt uit ons opleidingsaanbod van meer dan 350 cursussen. Van elk van onze cursussen is een gratis hoofdstuk beschikbaar, zodat je een goed beeld van de inhoud van de cursus hebt. Zo ben je er zeker van dat je de juiste keuze maakt.

Heel wat mensen komen hun cursus eerst inkijken op één van de secretariaten van het Centrum Voor Avondonderwijs vzw te Antwerpen, Brussel, Gent of Hasselt. Als je hier klikt, kan je een afspraak maken voor studieadvies met één van de opleidingsconsulenten. Uiteraard kan je ook gewoon langskomen tijdens de openingsuren van de verschillende secretariaten.

Stap 2: Schrijf je in

Heb je een opleiding gekozen? Schrijf je dan vervolgens online in. Nadat je het inschrijvingsformulier hebt ingevuld, krijg je een betaaluitnodiging. Nadat je deze betaling hebt uitgevoerd, ben je definitief ingeschreven voor deze cursus. Vervolgens krijg je je cursus thuis toegestuurd. Dit zal minder dan een week in beslag nemen. Het Centrum Voor Afstandsonderwijs werkt nooit met stocks, zodat je zeker de laatste nieuwe versie van jouw cursus krijgt.

Naast de cursus zelf geeft je inschrijving ook recht op één jaar begeleiding van jouw persoonlijk docent, en toegang tot ons online studentenplatform.

Weetje: Op het moment dat je cursus klaarligt voor verzending, krijg je een sms’je van De Post. Dat is handig, want zo weet je meteen wanneer je cursus afgeleverd zal worden!

Stap 3: Contacteer je docent

Je cursus ontvangen? Neem dan eerst contact op met je docent. Dit doe je via ons online leerplatform. Meld je aan op dit platform (je toegangscode krijg je toegestuurd nadat je inschrijving compleet is) en stuur een bericht naar je docent, waarin je jezelf voorstelt en aangeeft hoeveel tijd jij kan vrijmaken om de cursus in te studeren. Op die manier kan je docent je écht studieadvies op maat geven.

Je begeleiding gebeurt via de meest hoogtechnologische servers en IT-infrastructuur vanuit Nederland. Dag en nacht staan onze medewerkers daar klaar om je de perfecte studiebegeleiding te geven. Via razendsnelle internetverbindingen log je in op ons studentenplatform en krijg je van daar uit jouw persoonlijke begeleiding. Dankzij deze uitstekende infrastructuur hadden we de voorbije jaren geen enkele onderbreking of panne.

Bij ons studeer je op je eigen tempo, wanneer het jou het beste past. De cursussen zijn voor iedereen toegankelijk, ook als je nog geen ervaring hebt binnen een bepaalde sector.

Weetje: De gemiddelde student doet er 6 à 9 maanden over om de leerstof in te oefenen en examen te komen afleggen.

Stap 4: START!

Vervolgens ga je aan de slag met je cursus! Je studeert de cursus waar en wanneer je dat zelf wil, op je eigen tempo. Heb je vragen bij de leerstof? Contacteer dan zeker je docent! Hij zal je binnen de 48 uur op elk bericht antwoorden. Via het leerplatform kan je docent ook contact opnemen met jou, om je bijvoorbeeld extrataken of oefeningen te geven om de leerstof nog beter te kunnen verwerken.

Weetje: Volstaat één jaar begeleiding door je docent niet voor jou? Dan kan je deze begeleiding altijd met een jaar verlengen. Dit kost je slechts €99.

Stap 5: Leg je examen af

Klaar om examen af te leggen? Maak dan een afspraak met het secretariaat, zodat zij je examen kunnen voorbereiden. Het CVA is zeer flexibel: je kan je examen bijna elke werkdag afleggen op de examenlocatie van jouw keuze. Het examengeld voor een examen op de school is gratis.

Als je een thuiscursus volgt, beslis je zelf wanneer je examen komt afleggen. Weet dat je tot vijf jaar na inschrijving van je cursus het recht hebt om examen af te leggen. Ben je niet geslaagd op het examen? Dan kan je perfect een herexamen afleggen. Dit herexamen is bovendien gratis.

Bij een aantal opleidingen ga je examen afleggen bij de Centrale Examencommissie . Dit is het geval bij:

  • Gereglementeerde beroepen. In dat geval leg je examen af bij de Centrale Examencommissie Economie en Middenstand in Brussel, voor het behalen van je vestigingsattest waarmee je je als zelfstandige kan vestigen. Alle gereglementeerde beroepen vind je hier.
  • Secundair onderwijs. Hiervoor leg je examens af bij de Examencommissie van het Secundair Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap, zodat je jouw officiële diploma secundair onderwijs bekomt. Alle info over ons opleidingsaanbod secundair onderwijs vind je hier.

Weetje: je kan van de opleidingen waarvoor je examen gaat afleggen bij de Examencommissie steeds een gratis proefexamen afleggen op de school. Zo ga jij vol vertrouwen naar het officiële examen en slaag je met glans.

Stap 6: Je diploma!

Geslaagd voor je examen? Dan krijg je snel je waardevolle diploma toegestuurd. Al onze diploma’s zijn erkend en geven je een fikse meerwaarde op de arbeidsmarkt, of je nu start als zelfstandige of aan de slag gaat als werknemer. Veel succes!

Ben je tevreden over je thuiscursus, wil je je kennis nog meer uitdiepen en je kansen op de arbeidsmarkt nog vergroten? Informeer zeker bij je opleidingsconsulente naar de vervolgopleiding die jou past.

Heb je nog vragen? Bekijk onze FAQ of neem contact op met het secretariaat via deze pagina..